Sarajevo Resort – idejno rješenje i animacija

http://www.youtube.com/watch?v=0i-XYIFEBmo

Jedan od posljednjih projekata. U pitanju je idejno rješenje naselja Osenik – Tarčin. Kompleks sadrži preko 100 privatnih stambenih jedinica, nekoliko zgrada spratnosti P+2, te ostale sadržaje od kojih izdvajamo hotel, jezero sa pedalinama i parkom, mesdžid, restorane, kafiće, rent-a-car službu, supermarket, zatvoreni bazen sa svlačionicama i popratnim prostorijama, prostor za uzgoj ovaca i konja, te terene za rekreaciju sa terenima za fudbal, košarku, tenis, itd.

Naselje je zamišljeno kao poluotvoreno, sa kontrolisanim ulazom, i ogradom oko cijelog kompleksa. Investitori planiraju napraviti 2 vještačka jezera u vrhu brda, korištenjem nekoliko izvora u okolini lokacije. Na sjevernoj strani je predviđen prostor za vikendice.

Idejno rješenje se više baziralo na parcelaciji i osnovnoj ideji naselja. Svi objekti će, u slučaju izgradnje, sigurno biti u nekoj mjeri izmjenjeni, dorađeni, i izdetaljisani. Za ovaj prikaz, napravljeno je nekoliko tipova stambenih kuća. Sve su 100% riješene u smislu dispozicije. Teži zadatak je, osim parcelacije, bilo i trasiranje saobraćajnica, na način da svaka parcela – objekat ima kolski pristup. Situacija se usložnjava kompleksnim terenom, koji varira od ravnog do izrazito kosog.

Sam lokalitet smješten je uz magistralni put M – 17, u podnožju planine Bjelašnice. Najelitniji dio predstavljaju parcele uz jezero. Te parcele imaju direktan izlaz na jezero, te izvanrednu orjentaciju objekta prema suncu, i prema Bjelašnici. Objekti dalje od jezera su spušteni i niži, kako bi svi imali pogled na prelijepu prirodu.

Projekat je odobren na sjednici opštinskog vijeća, čime je dato zeleno svjetlo za dalju razradu ideje do finalne realizacije.

http://www.epoha.ba/index.php/video-vijesti/item/244-video-odr%C5%BEana-37-sjednica-op%C4%87inskog-vije%C4%87a-had%C5%BEi%C4%87i

Komentariši